Warning: call_user_func_array() [function.call-user-func-array]: First argument is expected to be a valid callback, '' was given in /sata1/home/users/mykolaj/www/www.mykolaj.lviv.ua/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
Церква Миколая, Львів
Запитання священику

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

    Сьогодні неділя, 22 жовтня 2017 р.Б.

Чому апостоли Петро і Павло називаються первоверховними?

Опублікував о. Петро Політило в Субота, 12 липня 2014 р.Б.
в категорії Публікації

За свідченням Слова Божого, апостоли займають особливе місце в Церкві.
Зодягнені рівною силою понад і однаковою владою вирішувати гріхи, всі апостоли сядуть на дванадцяти престолах біля Сина Людського (Мф. 19,28).
Хоча деякі апостоли і відрізнені в Писанні і переданні наприклад Петро, Павло, Іоанн, Яків і інші, жоден з них не був головним і навіть не перевершує честю інших.
Але так як в Діяннях апостольських переважно розповідається про праці апостолів Петра і Павла, то Церква і святі отці, благоговіючи при імені кожного з апостолів, цих двох називають первоверховними.
Церква прославляє апостола Петра як першого з лику апостолів який почав сповідати Ісуса Христа Сином Бога Живого; Павла ж як більше інших попрацював і зарахований до вищих з апостолів Духом Святим (2 Кор. II, 5); одного – за твердість, іншого – за світлу мудрість.
Називаючи двох апостолів верховними, по першості порядку і праць, Церква вселяє, що глава її є один тільки Ісус Христос, а всі апостоли – слуги Його (Кол. 1,18).
Святий апостол Петро, до покликання свого носив ім’я Симон, старший брат апостола Андрія Первозванного, був рибалка. Він був одружений, мав дітей. За висловом св. Іоана Золотоустого, це була людина полум’яна, неосвічена, проста, бідна і богобоязлива. Він був приведений до Господа своїм братом Андрієм, і при першому ж погляді на простого рибалку Господь дав йому ім’я Кіфа, або по-грецьки – Петро, тобто камінь. Після обрання Петра до числа апостолів Господь відвідав його убогий будинок і зцілив тещу від гарячки (Мк. 1,29-31).
У числі трьох учнів Своїх Господь удостоїв Петра бути свідком Своєї Божественної слави на Фаворі, Своєї Божественної сили при відродження дочки Яіра (Мк. 5, 37) та Свого приниження в саду Гефсиманському.
Петро гіркими сльозами каяття омив своє зречення від Христа, і першим з апостолів увійшов в гріб Спасителя по воскресінні Його, і першим з апостолів удостоївся побачити Воскреслого.
Апостол Петро був видатним проповідником. Сила його слова була стільки велика, що він звертав до Христа по три, по п’ять тисяч осіб. За словом апостола Петра, викриті у злочині – падали мертвими (Діян. 5, 5. 10), мертві воскресали (Діян. 9, 40), хворі зцілялися (Діян. 9, 3-34) навіть від дотику до них однієї тіні апостола ( Діян. 5, 15).
Але у нього не було першості влади. Всі церковні справи вирішувалися загальним голосом апостолів і пресвітерів з усією Церквою.
Апостол Павло, кажучи про апостолів, шанованих стовпами, поставляє на першому місці Якова, а потім Петра та Івана (Гал. 2,9), себе ж зараховує до них (2 Кор. 11,5) і порівнює з Петром. Собор посилає Петра на справу служіння так само, як і інших учнів Христових.
Апостол Петро здійснив п’ять подорожей, проповідуючи Євангеліє і багатьох звертаючи до Господа. Остання подорож закінчив у Римі, де з великою старанністю благовістив віру Христову, множачи число учнів. У Римі апостол Петро викрив обман Симона волхва, який видавав себе за Христа, звернув до Христа двох дружин, коханих Нероном.
За велінням Нерона 29 червня 67 року апостол Петро був розіпнутий. Він просив мучителів розіпнути себе головою вниз, бажаючи цим показати відмінність між своїми стражданнями і стражданнями свого Божественного Вчителя.
Чудесна історія звернення святого апостола Павла, який до цього носив єврейське ім’я Савл.
Савл, вихований у законі іудейському, ненавидів і терзав Церкву Христову, і навіть випросив у синедріону владу всюди знаходити і переслідувати християн. Савл нищив Церкву, вдирався в доми, витягав чоловіків і жінок та кидав до в’язниці (Діян. 8, 3). Одного разу “Савл, іще дихаючи погрозами та вбивством на учнів Господніх, приступивши до первосвященика і випросив у нього листів у Дамаск до синагог, щоб, коли знайде християн, і чоловіків і жінок, зв’язавши, приводити до Єрусалиму. Коли ж він йшов й наближався до Дамаску, то ось нагло осяяло світло з неба. Він упав на землю і почув голос, що йому говорив: Савле, Савле, чому ти Мене переслідуєш? Він сказав: Хто Ти, Господи? Господь же сказав: Я Ісус, що Його переслідуєш . Важко тобі йти проти рожна. Він, тремтячи і в жаху сказав: Господи, що мені робити? та Господь сказав йому: Устань і йди в місто, і сказано буде тобі, що маєш робити. люди, що йшли з ним, стояли в заціпенінні, чуючи голос, та нікого не бачили. Савл підвівся з землі, і з відкритими очима нікого не бачив. І за руку його повели, й привели до Дамаску. І три дні він не бачив, і не їв, і не пив ” (Дії 9,1-9).

Наполегливий гонитель християнства стає невтомним проповідником Євангелія. Життя, вчинки, слова, послання Павла – все свідчить про нього, як про обрану посудину благодаті Божої. Ні скорбота, ні утиски, ні гоніння, ні голод, ні нагота, ні небезпеки, ні меч, ні смерть не могли послабити в серці Павла любові до Бога.
Він здійснював безперестанні подорожі в різні країни для проповіді Євангелія іудеям і особливо поганам. Ці подорожі супроводжувалися надзвичайною могутністю проповіді, чудесами, невсипущою працею, невичерпним терпінням і високою святістю життя. Праці апостольського служіння Павла були безприкладні. Він сам про себе говорив: більше всіх їх потрудився (1 Кор. 15, 10). За свої праці апостол зазнав незліченні скорботи. У 67 році 29 червня о один час з апостолом Петром він прийняв мученицьку кончину в Римі. Як римський громадянин він був обезголовлений мечем.
Православна Церква шанує апостолів Петра і Павла які просвітили західний морок, прославляє Петрову твердість і Павлів розум і споглядає в них образ навернення грішників.

Тут йдеться про: , ,

Поки що немає думок